Aquafaba a její uplatnění v cukrářské technologii – Ing. Xenie Jugova
Ing. Xenie Jugova
Master's thesis
Aquafaba a její uplatnění v cukrářské technologii
Aquafaba and its application in confectionery technology
Abstract:
Aquafaba, tekutina získaná z vařených luštěnin, byla objevena v roce 2015 a rychle si získala popularitu v komunitě veganů díky svým kulinárním vlastnostem. Její schopnost emulgace, zahušťování a vytváření pěny ji činí vhodnou náhradou za celá vejce nebo vaječné bílky, což ji předurčuje pro využití v cukrářské technologii. Cílem této diplomové práce bylo experimentálně ověřit praktické využití aquafaby …moreAbstract:
Aquafaba, the liquid remaining after cooking legumes, was discovered in 2015 and quickly gained popularity within the vegan community due to its culinary properties. Its ability to emulsify, thicken, and foam makes aquafaba a proficient substitute for whole eggs or egg whites, making it highly suitable for use in confectionery technology. The aim of this thesis was to experimentally verify the practical …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 21. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Ing. Lucie Jurkaninová, Ph.D.
- Reader: Olga Leuner, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
JUGOVA, Xenie. \textit{Aquafaba a její uplatnění v cukrářské technologii}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/a8vcay/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Využití vaječného bílku v potravinářském průmyslu
Nela Tesařová -
Pevnostní parametry výrobků z vaječného bílku
Marie Dostálová -
Nativní a denaturující elektroforéza vaječných proteinů.
Helena HARVÁNKOVÁ -
Vývoj a validace ELISA soupravy pro stanovení alergenních proteinů vaječného bílku
Květa Koryčanová -
Tokové vlastnosti tekutých vaječných hmot
Martin Doležal
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights